Detail Voorbije Activiteiten 2013

Fotokijkdagen 2013: jan. - feb.

Nacht van de geschiedenis 19 - 03- 2013

TERUG NAAR VOORBIJE ACTIVITEITEN


Fotokijkdagen 2013

 

foto's januari 2013

foto's februari 2013


 


Januari 2013

Op de zondag 27 januari 14 u tot 17 uur waren een twintigtal leden en ook niet-leden van onze Kring samengekomen voor een gezellige namiddag in ons heem.

Gerard Corstjens stelde zijn verzameling foto's ter beschikking voor een namiddag fotokijken. Bij een lekker tasje koffie en een heerlijk stukje cake bekeken de toehoorders de foto's die geprojecteerd werden op een groot scherm.

Naarstig werden namen gezocht bij de jeugdbeelden uit de jaren 1965- 1975 tijdens de activiteiten bij de chiro, in het jeugdhuis en tijdens het voetbaltornooi.

Ook het bekijken van de beelden van het oude Lanklaar confronteerde de aanwezigen met de vele veranderingen in ons dorp.

Gerard Corstjens

Harie Corstjens

 

Terug naar fotokijkdagen 2013

Terug naar detail voorbije activiteiten 2013

 


februari 2013

Op zondag 24 februari trotseerden meer dan dertig belangstellenden het gure winterweer en kwamen samen met het bestuur van GHK De Vreedsel foto's kijken in het brugwachtershuisje.
Vele oud-chiroleden waren present, gaven commentaar bij de foto's en vulden namen bij. Andere Lankernaren genoten van de verschillende fotoalbums.

1 2
3 4
5 6
7 8
9 10

 

Terug naar fotokijkdagen 2013

Terug naar detail voorbije activiteiten 2013


Nacht van de geschiedenis 2013

Komt vrienden in de ronde, minnaars van eenen stiel

 

Deelnemende vaklui:

Marie-Therese Jeandarme, kartonnage

Theo Leenders, verftechnieken

Helena Venken, riet- en wilgenvlechten

Hugo Brockmans, ambachtelijk boekbinden

Vaklui aan het woord in Dilsen-Stokkem


Op 19 maart meldden ruim 100 deelnemers zich aan voor de Nacht van de Geschiedenis, die dit jaar plaatsvond in Lanklaar. De Geschied- en Heemkundige Kring De Vreedsel en het Davidsfonds van Dilsen-Stokkem werkten samen een aantrekkelijk avondvullend programma uit.

Voorzitter Marc Stevens van GHK De Vreedsel heette iedereen van harte welkom. Daarna gaven de DF-bestuursleden Jean-Hubert Hoeven en Guy Jans uitleg over thema en praktisch verloop van de avond.

Marie-Thérèse Jeandarme vertelde over haar werk in de chocolaterie van haar ouders en haar initiatief om zelf te beginnen met kartonnage van luxedozen.
Theo Leenders, een huisschilder die zich via cursussen vervolmaakte, presenteerde in een stijlvolle videomontage allerlei oude verftechnieken (o.a. marmeren); hij illustreerde dit met sprekende voorbeelden.
Helena Venken gaf uitleg over riet- en wilgenvlechten, een techniek die ze leerde van haar man Nikla Janssen, een echte vlechtkunstenaar. Ze demonstreerde hoe je van wissen uit het Maasland een mooie mand kunt maken.
Hugh Brockmans was als jongen al geïnteresseerd in boeken. Aan de Kunstacademie van Genk perfectioneerde hij zich als ambachtelijk boekbinder. Hij illustreerde deze technieken en toonde hoe je van een oud boek weer een luxe-uitgave kunt maken.

Voor en tijdens de activiteiten bracht een gelegenheidsensemble oude Vlaamse ambachtsliederen. Tijdens de pauze genoten de deelnemers van een heerlijke kom warme soep.
De avond werd afgesloten met een dankwoord van May Vos-Deprouw, voorzitter van het Davidsfonds. Daarna zongen alle aanwezigen, begeleid door de musici, enthousiast het Korverslied.

 

inkom administratie in groepen
het huisorkest kartonnage
de vakspecialist kartonnage
openingstoespraak stand verftechnieken
ambachtelijk boekbinden wilgenvlechten
toehoorders
uitleg kartonnage stand verftechnieken
materiaal boekbinden afsluitend korverlied

 

Terug naar nacht van de geschiedenis

Terug naar detail voorbije activiteiten 2013